You are currently viewing Spelar Boule gör vi
Bouleklot

Spelar Boule gör vi

Spread the love

Spelar Boule gör vi med ett kompisgäng och vi träffas då och då för att ha kul . Är det varmt ute blir det Blåsutparken, är det kallt och vinter blir det Liljeholmen eller Rådhuset.

Boule eller pétanque som är en variant av flera olika boulespel är ett spel och en sport, som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad ”lille”.

Spelar Boule gör vi
Peter Kenta och Birgitta

Liljeholmen

Liljeholmens Boule är ganska stor men man måste beställa banor för säkerhets skull.

 

Spelar Boule gör vi
Peter Maj-Britt och Kenta

Båda fötterna ska vara i ringen när klotet kastades på franska ”avoir les pieds tanqués” Det är den formen som idag kallas pétanque och vars främsta kännetecken är att spelaren ska stå i en ring.

Blåsutparken

Spelar Boule gör vi
Pelle, Lasse, Viggo och Åke
Spelar Boule gör vi
Kenta och Pelle
Spelar boule gör vi också
Birgitta och Kenta
Lindboms
Myggan

Smartphoto

 Idag är Smartphoto den ledande fotoproducenten i Europa med över 5 miljoner kunder i 20 länder. Smartphoto har allt från fotopresenter, fotoböcker, fotoalmanackor, canvastavlor och vanliga bilder och förstoringar. 

Annons från Smartphoto

Lindboms
Åke

Ibland tar Åke fram munspelet och spelar något glatt…

Taktiken inom boule handlar ytterst om att använda sitt klot på ett optimalt sätt, utifrån spelarnas förmåga och spelets situation. Duktiga spelare på elitnivå skjuter ofta, då deras träffprocent är hög. Ett bra skott kan innebära att man både lägger och skjuter samtidigt, det vill säga att man får en fullständigt elastisk stöt och byter plats med det liggande klotet, en så kallad carreau. För sämre spelare lönar det sig ofta bättre att placera ett klot framför lillen, så att det ligger ivägen för motståndaren, än att skjuta och missa. Ett viktigt inslag i boulespelet är – enligt vissa spelare – att ”spela snålt”. De menar då att det kan vara bättre att förlora en poäng än försöka vinna flera poäng.

Annons från Björn Borg

 Björn Borg är synonymt med produkter av hög kvalitet. Influerad av det sportiga arv som personen och tennisspelaren BjörnBorg står för är designen färgsprakande, kreativ och rolig. Utöver underkläder som är vår kärnverksamhet säljer vi även kläder, skor, väskor och glasögon.

Spelar Boule gör vi
Göran och Majsan

Varmt och soligt är det oftast!

Här i Blåsutparken är det för det mesta soligt och varmt. Ledigt har det varit för det mesta, bara någon gång som det har varit ett annat gäng där men det är bara att vänta till dom blir klara

Ord du inte behöver kunna.

  • Lägg – kast i syfte att placera klotet på ett speciellt ställe på banan
  • Plomb (franska för bly) – ett lägg med mycket hög båge
  • Skott – kast i syfte att knuffa undan klot eller lille
  • Rasp (franska: à la raspaille, à la rafle[2]) – skott som tar i marken ett stycke innan det träffar motståndarens klot
  • Carreau – en spelare kastar och träffar med sitt klot, så att det byter plats med motståndarens klot
  • Casquette – en spelare kastar och träffar med sitt klot ”på järnet” (au fer[2]) men bågen är lite för lång så motståndarens klot stannar kvar och det egna fortsätter.[2]
  • Paket – när ett lag tar lika många poäng som det antal klot laget disponerar, dvs 3 vid singel och 6 vid dubbel/trippel
  • Elfenbenare – när det ena laget lyckas skjuta bort varje klot som motståndaren lägger in och därmed lyckas få hem ”ett paket”.
  • Kloss – när ett klot ligger an mot lillen
  • Lille – målkula (av trä) som man strävar att komma närmast

Förr kom Viggo och sänkte medelåldern men nu är han så pass gammal att han inte vill vara med oss längre och det kan man förstå, synd för han var bra. Spelar Boule gör vi kanske igen när han blir äldre och har tid med oss.

Spelar Boule gör vi
Viggo

Planering för lyckad picnic är att ha med sig allt man behöver; papperstallrikar, muggar plastbestick m.m. Finns på Åhlens.

Annons från Åhlens

När vi är klara, äter vi.

Lindboms
Lindboms
Spelar Boule gör vi
Matdags med diverse delikatesser

Bilderna är tagna vid olika tillfällen men det visar lite av vad vi har för oss efter spelets slut.

Vill du läsa mer om boule gå in på länken här nere.

 

Lindboms.se
Lindboms

Lämna ett svar